Mostanában nagyon divatos és egyben praktikus dolog is otthon, saját kenyérsütésbe fogni! Mi is gyakran készítjük saját, nevelt kovásszal. Mutatjuk a cipó receptet, hogy Ti is mihamarabb kipróbálhassátok!
HOZZÁVALÓK
150 g kovász
450 g BL 80 kenyérliszt
50 g tk tönkölyliszt
350 g langyos víz
2 tk Himalaya só
2 ek. olívaolaj
BORAJÁNLAT: FEKETERIBIZLI BOR »
ELKÉSZÍTÉS
- Frissítsd a kovászt dagasztás előtt 8-10 órával
- 25 g anyakovászhoz adj 100 g kenyérlisztet és 80 g vizet, majd ebből vedd ki a szükséges mennyiséget.
- Mérd egy dagasztótálba a lisztet és a vizet és dolgozd meg sima tésztává, majd pihentesd 30-60 percig.
- A pihentetett tésztához add hozzá a kovászt és dolgozd tovább, majd a só hozzáadásával dagaszd készre.
- kiolajozott tálban pihentesd lefedve további 40 percig.
- Ezután hajtogasd meg, azaz emeld fel a tészta tőled távolabb eső szélét, óvatosan húzd meg, majd hajtsd a tészta tetejére. Ugyanezt végezd el a tészta alsó szélével, majd ismételd meg a két oldaláról is. A négyrét hajtott tésztát fordítsd meg a tálban, és ismét takard le.
- Ezt még ismételd meg kétszer, 40 percenként, de az utolsó hajtás után 1 órát pihentesd még!
- Ezután tedd ki a tésztát a munkalapra, takard le a tállal és még hagyd pihenni 30 percet.
- Hintsd meg a tésztát liszttel, fordítsd meg és formálj belőle csinos cipót! Vigyázz, ne nyomkodd ki belőle a levegőt.
- Egy szakajtót bélelj ki ruhával, hintsd meg a cipót liszttel és fejjel lefelé tedd a konyharuhával kibélelt helyére. A ruha sarkaival takard be és még szoba hőmérsékleten kb. 2 óra alatt a duplájára kel.
- A sütőfelületet forrósítsd fel min. 230 °C-ra!
- A cipó tetején tegyél tetszés szerint metszést éles pengével.
- A cipó kb 45-60 perc alatt ropogós, arany barnára sül.
Jó étvágyat kívánunk!