fbpx

Főzőblog | Kovászos cipó

Főzőblog | Kovászos cipó

Mostanában nagyon divatos és egyben praktikus dolog is otthon, saját kenyérsütésbe fogni! Mi is gyakran készítjük saját, nevelt kovásszal. Mutatjuk a cipó receptet, hogy Ti is mihamarabb kipróbálhassátok!

HOZZÁVALÓK 

150 g kovász

450 g BL 80 kenyérliszt

50 g tk tönkölyliszt

350 g langyos víz

2 tk Himalaya só

2 ek. olívaolaj

BORAJÁNLAT: FEKETERIBIZLI BOR »

ELKÉSZÍTÉS

  • Frissítsd a kovászt dagasztás előtt 8-10 órával
  • 25 g anyakovászhoz adj 100 g kenyérlisztet és 80 g vizet, majd ebből vedd ki a szükséges mennyiséget.
  • Mérd egy dagasztótálba a lisztet és a vizet és dolgozd meg sima tésztává, majd pihentesd 30-60 percig.
  • A pihentetett tésztához add hozzá a kovászt és dolgozd tovább, majd a só hozzáadásával dagaszd készre.
  • kiolajozott tálban pihentesd lefedve további 40 percig.
  • Ezután hajtogasd meg, azaz emeld fel a tészta tőled távolabb eső szélét, óvatosan húzd meg, majd hajtsd a tészta tetejére. Ugyanezt végezd el a tészta alsó szélével, majd ismételd meg a két oldaláról is. A négyrét hajtott tésztát fordítsd meg  a tálban, és ismét takard le.
  • Ezt még ismételd meg kétszer, 40 percenként, de az utolsó hajtás után 1 órát pihentesd még!
  • Ezután tedd ki a tésztát a munkalapra, takard le a tállal és még hagyd pihenni 30 percet.
  • Hintsd meg a tésztát liszttel, fordítsd meg és formálj belőle csinos cipót! Vigyázz, ne nyomkodd ki belőle a levegőt.
  • Egy szakajtót bélelj ki ruhával, hintsd meg a cipót liszttel és fejjel lefelé tedd a konyharuhával kibélelt helyére. A ruha sarkaival takard be és még szoba hőmérsékleten kb. 2 óra alatt a duplájára kel.
  • A sütőfelületet forrósítsd fel min. 230 °C-ra!
  • A cipó tetején tegyél tetszés szerint metszést éles pengével.
  • A cipó kb 45-60 perc alatt ropogós, arany barnára sül.

Jó étvágyat kívánunk!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter