fbpx
HOGYAN KÉSZÜL

a ribizlibor

HOGYAN KÉSZÜL

a ribizlibor

J elenleg háromféle ribizliborunk van: fekete, fehér és piros.

Nagy hangsúlyt fektetünk az alapanyag minőségére, ezért kiemelkedően fontos számunkra, hogy mindig a megfelelő időpontban kezdődjön a betakarítás. Minőségtől, fajtától és évjárattól is függ, hogy milyen bort készítünk, de az alapvető különbség a szüret és a gyümölcs ledarálása után következik.

Miután a héjon kierjedt a bor, préseljük. Itt, egy részét hordókba tesszük, a többit pedig tartályba. A hordós érlelés kiemelkedően fontos a jó minőségű bor számára, hiszen az eljárás során, rendkívül sok jótékony folyamat megy végbe benne. Ilyen például az almasav bontás, mely elősegíti a bor savainak krémesebbé válását. Megemlíthetjük a mikrooxidációt is, mely további illat és aroma feltárásában segít, a hordóból kioldódó csersavak segítségével pedig a kellemes húzósság alakul ki. Tapasztalataink alapján a feketeribizli bornak két év hordós érlelésre van szüksége ahhoz, hogy ezen jótékony folyamatok teljesen végbemenjenek. Így kaphatunk rendkívül komplex, ugyanakkor nagyon szerethető és sokrétű bort.

A feketeribizlit nagytöbbségben bizonyos ideig héjon erjesztjük és folyamatos csömöszöléssel (törkölysapka elkeverése) arra törekszünk, hogy az illatokat, ízeket, aromákat magas minőségben nyerjük ki a gyümölcs héjából.

A pirosribizlinél is előfordul, hogy héjon erjesztjük, de jóval rövidebb ideig tesszük, hiszen a héja sokkal vékonyabb és kevesebb színanyagot, aromát tartalmaz. Ezen fajtáknál fontosabbnak tartjuk a frissesség, üdeség megőrzését, ezért reduktív eljárást (oxigéntől elzárva, zárt körülmények között erjesztés) alkalmazunk.

Darálás után préselünk, és a tartályba kerülést követően kezdjük meg az erjesztést. A reduktív eljárási mód által gyorsabban készül el a bor, ugyanakkor nagy odafigyelést igényel, hogy az erjedés közbeni hőmérséklete ne emelkedjen túl magasra, hiszen ez minőségi romláshoz vezethet.

A fehérribizli bor a hordós feketeribizli borhoz hasonlóan, oxidatív eljárással készül.

Hogyan készülnek ribizliboraink?

Hol készülnek ribizliboraink?

A borkészítést folyamatosan tökéletesítjük, magunk kísérletezünk és dolgozunk a saját technológiánk fejlesztésén


Termékeink Webshop
WEBSHOP