fbpx
RÓLUNK

Lajos-Király Manufaktúra

RÓLUNK

Lajos-Király Manufaktúra

K irály Dávid vagyok. A bátyámmal 11 éves korunktól minden nyarunkat a földeken töltöttük: szüreteltük a ribizlit és ahogy tudtuk, segítettük a munkálatokat.

Ekkoriban 11 hektáron gazdálkodott a családunk és 140 emberrel együtt szedtük a ribizlit. Gimnazista koromban már én szerveztem az ekkorra már részben gépesített szüreteket, ez az időszak nagyban meghatározta a viszonyomat a természettel és a gyümölccsel. Tanulmányaim befejezése után a gasztronómiai érdeklődésemnek köszönhetően, néhány évig Budapesten dolgoztam szakácsként. Nagyapám, Bernáth Lajos – kertészmérnök - fektette le a manufaktúra alapjait, akitől nem csak szakmai tudást, de a föld szeretetét és tiszteletét is megtanultam. Az ő öröksége hívott haza 2015-ben.

Bár a föld, az állatok és a természet szeretete mindig is közel állt hozzám, mégis nagy kihívásként éltem meg a visszatérést, mert akkoriban már urbanizált, nagyvárosi embernek hittem magam, aki félt attól, hogy milyen új-régi élet vár rá egy vidéki kisvárosban.

Néhány hét alatt megdőlni látszott ez az elmélet, hiszen gyorsan kiderült számomra, hogy itt is izgalmasak a mindennapok. Hirtelen azon kaptam magam, hogy már hozzám érkeznek a budapesti barátok és rokonok. Sokszor, 15-20 fős társaság is összegyűlt a birtokon, ahol közösen ettünk, ittunk és dolgoztunk. Ekkor már újra zajlottak a kísérletezések a ribizliborral kapcsolatban is.

Nagyapám készített először bort a ribizliből. Akkoriban a termőföldjeinkről érkező gyümölcs még főként értékesítésre került, de mindig hagyott meg annyit, amit bevitt a kis borospincéjébe és ahogy a szőlővel is tette volna, bort készített belőle. Ebből egy szép családi szokás lett, amit a rokonok és a barátok minden évben lelkesen vártak.

Az ízek variálása mindig is a szenvedélyem volt, így a vállalkozás átvételekor, magától értetődően jött az ötlet, hogy a jövőben én bort szeretnék készíteni a ribizliből. A mindennapi munkákat feleségemmel végezzük, de a nagymamám, a bátyám és a szüleim is részt vesznek a teendőkben, így valódi családi gazdaságként működünk tovább, ahova már megérkezett az első utódunk is.

A borkészítést folyamatosan tökéletesítjük, magunk kísérletezünk és dolgozunk a saját technológiánk fejlesztésén


Termékeink Webshop

Nagyszüleinktől és szüleinktől a természet szeretetét és tiszteletét kaptuk örökül. Ezért ribizli ültetvényeinket a leggondosabb odafigyeléssel és környezettudatossággal műveljük, ápoljuk, melyben feleségem növényorvosi végzettsége is nagy szerepet kap.

Az ökológiai gazdálkodás gyakran állít minket nagy kihívások elé, hiszen így jóval nehezebb megfelelő mennyiségű termést gazdaságosan betakarítani. Hitünk szerint mégis megéri, és csak ez éri meg, hiszen a hosszútávú, fenntartható gazdálkodás nem a körülöttünk lévő ökoszisztéma kizsákmányolását és tönkretételét jelenti, hanem a hasznos részét képező, vele való jótékony, kölcsönös eggyé válást.

Több mint egy éve, hogy a Lajos-Király Manufaktúra földjein megkezdődött az átállás a bio művelésre. Célunk, hogy olyan módszert alkalmazzunk, amivel gátoljuk a talajeróziót, nem sértjük fel a földet feleslegesen. A vegyszerek használatát az évek során folyamatosan csökkentettük, lehetőség szerint elkerüljük.

Telephelyünk energiaigényét megújuló energiával biztosítjuk. A napelemes rendszer kiépítésével így energiaigényünk 90%-át vagyunk képesek fedezni. 2021-re tűztük ki célul azt, hogy palackjaink visszaválthatóak legyenek. Webshopos megrendeléseink kapcsán ügyelünk arra is, hogy a csomagolásunk a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosított és környezetbarát anyag legyen.

Felvettük a kapcsolatot több csomagolásmentes bolttal, akikkel a jövőben együtt szeretnénk dolgozni. Valamennyi fesztiválon és rendezvényen kizárólag üvegpohárban szolgáljuk fel a termékeinket, hogy az ilyenkor felhalmozódó műanyag hulladékrengeteghez legalább mi ne járuljunk hozzá.

Mindent egybevéve, nagy hangsúlyt fektetünk a Manufaktúra ökológiai lábnyomának csökkentésére.

WEBSHOP