fbpx

Főzőblog | Tepertős pogácsa

Főzőblog | Tepertős pogácsa

A hajtogatott tepertős pogácsa tipikusan bor mellé való finomság. Mamika évek óta készíti és most megkértem, hogy tanítson meg rá. Ez most közös munka eredménye, Feketeribizli bor mellé ajánlott!

HOZZÁVALÓK (12 adag)


A tésztához:

100 dkg finomliszt
30 dkg darált tepertő
5 dkg élesztő
1 ek cukor
0.5 l tej
2 tk. só
2 db tojássárgája
10 dkg margarin
1 teáskanál só
1 kk bors (csapott)

A kenéshez:
1 db tojás
3 ek tej

BORAJÁNLAT: FEKETERIBIZLI BOR »

Lajos -Király Manufaktúra

blankELKÉSZÍTÉS

  • A lisztben morzsoljuk el a margarint, tegyük bele a tojássárgáját és a sót. A tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt. Alaposan dagasszuk ki, és meleg sötét helyen egy óra alatt a duplájára kel.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra a tésztát. Simítsuk el rajta a darált tepertőt és szórjuk meg sóval, borssal.
  • A tésztát osszuk képzeletben három vízszintes sávra. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is hajtsuk középre.
  • Konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet, nyújtsuk el, majd megint a hajtogatás következik. Újra 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
  • Nyújtsuk el kb másfél ujjnyi vastagra, rácsozzuk be tésztánkat egy éles kés segítségével, majd egy lisztbe mártott közepes pogácsaszaggatóval formáljunk pogácsákat.
  • A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit sodorjuk meg, így szép magasak lesznek.
  • Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe egymástó kissé távol, kenjük le a kevert tojással és még kelesszünk 20 percig.
  • 180 fokra előmelegített sütőben süssük a pogácsákat, kb 25 perc alatt arany barnára.
  • Ha kész, még takarjuk le 10 percre konyharuhával fogyasztás előtt.

Ugye, nem is olyan nehéz? Jó szórakozást!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
WEBSHOP