fbpx

A királyok Mátraalján élnek – Vidéki Élet Magazin

A királyok Mátraalján élnek – Vidéki Élet Magazin

A királyok Mátraalján élnek – a Lajos Király Manufaktúra igaz története

Petrik Ida Írása

Mai mesénk így kezdődik: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal pár, akik városi életüket a nagypapa ribizli földjeire cserélték… és milyen jól tették. A folytatás azonban már nem tündérmese, hanem egy példaértékű családi vállalkozás születése, melynek a zászlaján a családi címer mellett a fenntartható gazdálkodás lobog csupa nagy betűvel.

“Király Dávid néhány éve döntött úgy, hogy a Mátra lábánál fekvő Verpelétre, nagyszülei szülőfalujába költözik és ribizliből épít borászatot. Azonban nem csak a nagypapa ribizli földjei vártak rá, hanem a szerelem is, amiből idővel házasság, a házasságból trónörökös lett. Dávid felesége, Sziszi is beszállt a családi vállalkozásba és ma már ketten igazgatják a szépen gyarapodó birtokot és építik modern, fiatalos, de komoly értékekre épülő márkájukat, a Lajos Király Manufaktúrát.

Vissza a gyökerekhez – ribizlibor manufaktúra születik

Dávid villamosmérnöknek készült, majd végül sikeres séfként élte nagyvárosi életét. Ám a szíve hazahúzta gyermekkora nyarainak vidékére, a nagyszülők birtokára, akik már huszonöt évvel ezelőtt is termeltek ribizlit. „Nagyapám, Bernáth Lajos, aki kertészmérnök volt, fektette le a manufaktúra alapjait, akitől nem csak szakmai tudást, de a föld szeretetét és tiszteletét is megtanultam. Az ő öröksége hívott haza 2015-ben.” – meséli Dávid. A névválasztás is hűen ötvözi a szeretett nagypapa emlékét, így született meg a Lajos Király márkanév a nagypapa kereszt- és Dávidék vezetéknevéből.”

Dávid tizenegy éves korától a testvérével együtt minden nyáron oszlopos tagja volt a szüretelő csapatnak, olyannyira, hogy idővel ő vette át nagyszüleitől az akkor tizenegy hektáros ribizli ültetvény szüretének szervezési feladatait.

A ribizlibor készítésének csak a család saját örömére volt hagyománya, a gyümölcsöt hosszú éveken át értékesítették. Dávid azonban másban gondolkodott és saját borászatot alapított. Bár a környező települések – Verpelét mellett például Debrő is – híresek voltak ribizli födjeikről, a Király család ribizli borászata az egyetlen a szőlészeteiről ismert Egri borvidéken. Az alapvetően északi típusú gyümölcs termesztéséhez, melynek őshazája a skandináv országok és Lengyelország, kifejezetten kedvezőek ennek a vidéknek az adottságai. Azonban a klímaváltozás, az egyre aszályosabb és melegebb nyarak a ribizli földeket sem kímélik és üzleti kockázatot jelentenek a jövőre nézve.

Minden, ami ribizli

Ez lett a Lajos Király Manufaktúra jelmondata. A tölgyfa hordókban érlelődő, héjon és folyamatos csömöszöléssel erjesztett fekete ribizliborok mellett piros és fehér ribizliből is készülnek könnyedebb, gyümölcsborok. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, melyet Dávid gasztro érdeklődéséből fakadó kísérletező kedvével kombinálva születnek meg egyre népszerűbb boraik. Emellett szörpöt, bonbont és most már szárított ribizlit is vásárolhatunk tőlük. A Király család nemcsak a kifogástalan beltartalomra, hanem a külcsínyre is nagy gondot fordít. Lehet ugyanis a világ legjobb bora is a palackba zárva, ha a rajta szereplő címke nem nyűgözi le a vásárlót, akkor nem lesz esélye megkóstolni. Ezért a ribizliborok és szörpök címkéjének tervezésére a boroscímkék koronázatlan királyát, Ipacs Géza tervezőgrafikus művészt kérték fel.”

 

A teljes cikk itt található.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter