fbpx

FŐZŐBLOG | HÁZI TÚRÓS BATYU

FŐZŐBLOG | HÁZI TÚRÓS BATYU

Szívesen kísérletezünk a konyhában. Sütős-főzős receptes sorozatot indítunk az otthon ülős napokra. Most, egy túrós batyut készítettünk. Jó szórakozást a sütihez!

HOZZÁVALÓK (6 adag, 90 perc)

A tésztához:
25 dkg rétes liszt
25 dkg finom liszt
1,5 dl langyos tej
1 db tojás
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott margarin
2 púpozott ek cukor

A töltelékhez:
45 dkg tehén túró
2 ek tejfel
2 ek búzadara
Ízlés szerinte (kb. 5 ek) cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 marék mazsola
1 db tojás

A kenéshez:
1 db tojássárgája
1 ek tej

BORAJÁNLAT: PIROSRIBIZLI BOR »


ELKÉSZÍTÉS

  • Öntsd egy tálba a kétféle lisztet és keverd össze. A liszt közepébe készíts egy mélyedést, öntsd bele a 0,5 dl langyos tejet egy csipet cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Keverd össze kicsit az ujjaddal és a liszt széléről szórj egy keveset az élesztős tejbe. Majd jól keverd össze és takard le. Várj 3-5 percet, míg szépen felfut a kovász!
  • Ha kész, tedd bele a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint.
    Az egészet gyúrd jól össze egy rugalmas, de nem ragacsos tésztává. (ha kell, tegyél hozzá kevés lisztet, vagy tejet).
    Letakarva, egy órán át pihentesd, míg a tészta a duplájára nő.
  • A túrót nyomkodd szét egy villával, add hozzá a tejfölt, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást, és keverd jól össze.
  • Mikor megkelt a tészta egy lisztezett felületen finoman gyúrd át és nyújtsd ki kb. fél ujjnyi vastagra, majd vágd fel 8×8 centis darabokra.
  • Tegyél a tésztára túrókrémet (kb. 1 ek. elég), majd fogd össze átlósan a tészta csücskeit és csavarj egyet rajta.
  • Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a batyukat, de ne szorosan egymás mellé, mert még sülés közben kelni fognak.
    Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Míg melegszik, kend meg a sütiket tejjel elkevert tojássárgájával, majd körülbelül 20 perc alatt szép arany barnára sülnek.
  • Ha kihűltek, hintsd meg őket porcukorral!Jó étvágyat hozzá!
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter