Szívesen kísérletezünk a konyhában. Sütős-főzős receptes sorozatot indítunk az otthon ülős napokra. Most, egy túrós batyut készítettünk. Jó szórakozást a sütihez!
HOZZÁVALÓK (6 adag, 90 perc)
A tésztához:
25 dkg rétes liszt
25 dkg finom liszt
1,5 dl langyos tej
1 db tojás
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott margarin
2 púpozott ek cukor
A töltelékhez:
45 dkg tehén túró
2 ek tejfel
2 ek búzadara
Ízlés szerinte (kb. 5 ek) cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 marék mazsola
1 db tojás
A kenéshez:
1 db tojássárgája
1 ek tej
BORAJÁNLAT: PIROSRIBIZLI BOR »
ELKÉSZÍTÉS
- Öntsd egy tálba a kétféle lisztet és keverd össze. A liszt közepébe készíts egy mélyedést, öntsd bele a 0,5 dl langyos tejet egy csipet cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Keverd össze kicsit az ujjaddal és a liszt széléről szórj egy keveset az élesztős tejbe. Majd jól keverd össze és takard le. Várj 3-5 percet, míg szépen felfut a kovász!
- Ha kész, tedd bele a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint.
Az egészet gyúrd jól össze egy rugalmas, de nem ragacsos tésztává. (ha kell, tegyél hozzá kevés lisztet, vagy tejet).
Letakarva, egy órán át pihentesd, míg a tészta a duplájára nő. - A túrót nyomkodd szét egy villával, add hozzá a tejfölt, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást, és keverd jól össze.
- Mikor megkelt a tészta egy lisztezett felületen finoman gyúrd át és nyújtsd ki kb. fél ujjnyi vastagra, majd vágd fel 8×8 centis darabokra.
- Tegyél a tésztára túrókrémet (kb. 1 ek. elég), majd fogd össze átlósan a tészta csücskeit és csavarj egyet rajta.
- Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a batyukat, de ne szorosan egymás mellé, mert még sülés közben kelni fognak.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Míg melegszik, kend meg a sütiket tejjel elkevert tojássárgájával, majd körülbelül 20 perc alatt szép arany barnára sülnek. - Ha kihűltek, hintsd meg őket porcukorral!Jó étvágyat hozzá!