fbpx

Főzőblog | Rusztikus bucik

Főzőblog | Rusztikus bucik

Ki ne szeretné, a frissen sült péksüteményt?! Házi, puha és nagyon ropogós rusztikus bucikat készítettünk. Mutatjuk a receptet, garantáltan sikerélmény lesz!

HOZZÁVALÓK 

450g liszt ( 150g BL55 és 300g KBL100)

310 g 40 °C-os víz

12 g tengeri só

120 g érett kovász

50 g bármilyen mag, ízlés szerint

50 g pirított mag

BORAJÁNLAT: FEKETERIBIZLI BOR »

Lajos-Király manufaktúra

blank

ELKÉSZÍTÉS

  • Szitáld a lisztet dagasztótálba és add hozzá a vizet.
  • Gyúrd össze és pihentesd 30 percig.
  • A pihentetés után add hozzá a kovászt és gyúrd össze!
  • Majd add hozzá a sót is és dagaszd ki jól!
  • Tedd kiolajozott tálba és pihentesd 30 percig meleg helyen.
  • Pihentetés után borítsd az asztalra a tésztát, húzd szét a kezeddel és szórd meg a pirított magvakkal.
  • Hajtogasd meg, majd tedd vissza a tálba ismét 30 percre.
  • Ismételd meg a hajtogatás, pihentetés műveletet még kétszer!
  • Ha megvan, még pihenjen meleg helyen egy órát.
  • A pihentetett tésztát borítsuk az asztalra és szeljük fel 8 darabra.
  • Formázz belőlük gombócokat külön, külön.
  • Pihenjenek a gombócok 20 percet, majd alakítsd őket kissé hosszúkásra, buci alakra.
  • Nedvesítsd meg a tetejét és mártsd meg a nem pirított magkeverékbe.
  • Helyezd őket a magos felükkel lefelé fordítva egy konyharuhával borított tálcára úgy, hogy a konyharuha képezzek közöttük redőt, így nem érnek össze, de támasztják is egymást.
  • Takard be őket egy ruhával és tedd be a hűtőbe még keleszteni.
  • Ha jól megkeltek, rugalmasak és puhák, temperáljuk őket a sütés előtt kb 30 fokra.
  • A sütő legyen forró, melegítsd elő 230 °C-ra és tegyél bele felforrósodni egy tepsit.
  • A bucik tetejére tegyél hosszanti vágásokat.
  • Ha forró a sütő, tedd be a bucikat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kissé távol.
  • az alsó forró tepsibe pedig tegyél vizet, ezáltal gőzösíted a légteret.
  • Süsd kb 20-25 percig alul felül sütéssel, majd 5 percig légkeveréssel, hogy gyorsan színt kapjanak!

Kínáld puha vajjal!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
WEBSHOP