Ki ne szeretné, a frissen sült péksüteményt?! Házi, puha és nagyon ropogós rusztikus bucikat készítettünk. Mutatjuk a receptet, garantáltan sikerélmény lesz!
HOZZÁVALÓK
450g liszt ( 150g BL55 és 300g KBL100)
310 g 40 °C-os víz
12 g tengeri só
120 g érett kovász
50 g bármilyen mag, ízlés szerint
50 g pirított mag
BORAJÁNLAT: FEKETERIBIZLI BOR »
ELKÉSZÍTÉS
- Szitáld a lisztet dagasztótálba és add hozzá a vizet.
- Gyúrd össze és pihentesd 30 percig.
- A pihentetés után add hozzá a kovászt és gyúrd össze!
- Majd add hozzá a sót is és dagaszd ki jól!
- Tedd kiolajozott tálba és pihentesd 30 percig meleg helyen.
- Pihentetés után borítsd az asztalra a tésztát, húzd szét a kezeddel és szórd meg a pirított magvakkal.
- Hajtogasd meg, majd tedd vissza a tálba ismét 30 percre.
- Ismételd meg a hajtogatás, pihentetés műveletet még kétszer!
- Ha megvan, még pihenjen meleg helyen egy órát.
- A pihentetett tésztát borítsuk az asztalra és szeljük fel 8 darabra.
- Formázz belőlük gombócokat külön, külön.
- Pihenjenek a gombócok 20 percet, majd alakítsd őket kissé hosszúkásra, buci alakra.
- Nedvesítsd meg a tetejét és mártsd meg a nem pirított magkeverékbe.
- Helyezd őket a magos felükkel lefelé fordítva egy konyharuhával borított tálcára úgy, hogy a konyharuha képezzek közöttük redőt, így nem érnek össze, de támasztják is egymást.
- Takard be őket egy ruhával és tedd be a hűtőbe még keleszteni.
- Ha jól megkeltek, rugalmasak és puhák, temperáljuk őket a sütés előtt kb 30 fokra.
- A sütő legyen forró, melegítsd elő 230 °C-ra és tegyél bele felforrósodni egy tepsit.
- A bucik tetejére tegyél hosszanti vágásokat.
- Ha forró a sütő, tedd be a bucikat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kissé távol.
- az alsó forró tepsibe pedig tegyél vizet, ezáltal gőzösíted a légteret.
- Süsd kb 20-25 percig alul felül sütéssel, majd 5 percig légkeveréssel, hogy gyorsan színt kapjanak!
Kínáld puha vajjal!