fbpx

A RIBIZLI EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ HATÁSAI

A RIBIZLI EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ HATÁSAI

🔴 Mennyire egészséges a RIBIZLI?

Ha a ribizli egészségmegőrző szerepére az interneten rákeresünk, nagyjából ugyanazokat a tartalmi összefoglalókat fogjuk készen magunk elé kapni. Ezek érintik a ribizli kimagasló C-vitamin és egyéb vitamintartalmát, valamint azt, hogy antioxidáns szerepe szív-és érrendszeri problémák, daganatos megbetegedések, esetleg látásproblémák esetén nagy segítségünkre lehet.

A ribizliben – főként a fekete ribizliben – azonban a felsoroltaknál jóval több egészségünkre gyakorolt hatás rejlik, éppen ezért jelen blogbejegyzésünkben, minden eddiginél mélyrehatóbban igyekszünk kedves Olvasóinkat ezeken végigkalauzolni. Hiszen valljuk, igenis fontos tudnunk, mekkora értéket tartunk a kezünkben, legyen szó akár egy maréknyi friss ribizliről, akár egy kiváló minőségű, Lajos-Király Manufaktúra által készített pohár ribizliborról.

 

Lentebiekben bemutatjuk tehát:

● táplálkozástudomány szempontjából milyen tápanyagok találhatóak pontosan egy kis tálkányi fekete ribizliben ?

● miért nevezhető a ribizli funkcionális élelmiszernek, melyek a legfrissebb egészséggel kapcsolatos klinikai kutatások ?

● a ribizlibor gyógyászati értéke honnan datálható és hogyan került bele a gyógyszerkönyvekbe hivatalos gyógyhatású készítményként ?

● hogyan és mily módon használta a nép gyógyításra a ribizlit ?

 


🔴 A ribizli vitamin- és tápanyagértéke

A ribizli, és a belőle készült ribizlibor egészségmegőrző szerepük miatt az utóbbi években egyre többször kerülnek ismét a figyelem középpontjába. Okkal, hiszen indokolatlan elfeledettségük mögött sok száz éves népi gyógyászati múlt, és egyre szaporodó újkori klinikai kutatás áll, melyek azt hivatottak bizonyítani, miért is válik javunkra, ha a ribizli, köztük kiemelkedően pedig a feketeribizli, a mindennapjaink részét képezi.

Lássuk mi is található pontosan egy 112 g-os kis csészényi / tálkányi fekete ribizliben:

 

Kalória információk / Szénhidrátok / Zsírok és zsírsavak / Fehérjék / Vitaminok / Ásványi anyagok

Adatok forrása: NCCDB – Nutrition Coordinating Center Food & Nutrient Database

 

🔴 A ribizli, mint SUPERFOOD, azaz szuperélelmiszer

Egy 2012-ben megjelent tudományos cikk rámutatott a fekete ribizliben rejlő terápiás lehetőségekre a szív- és érrendszeri, neurodegeneratív és szembetegségek, vesekő, valamint diabéteszes neuropátia esetében.

A fekete ribizli segít ellazítani az aorta izomzatát a nitrogén-oxid termelődésének elősegítése által, javítja a vérerek állapotát, növeli az LDL koleszterin oxidatív stresszel szembeni ellenálló képességét, így fejtve ki kardioprotektív hatását. A fekete ribizli antocianin vegyületei javítják a vér áramlását az alkarban, valamint kimutatták izomláz és izom fáradtság csökkentő hatásukat is.

Szintén kimutatták számos káros baktérium szaporodását gátló, valamint jelentős antivirális hatását. Enyhíti az allergia okozta légúti gyulladást, mely az asztma egyik vezető kiváltó oka. Laboratóriumi kísérletek során azok az egerek, melyek fekete ribizli levet kaptak, hosszabb ideig éltek.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a leghatékonyabb antioxidánsnak azon bogyós gyümölcsök bizonyulnak, melyek tartalmazzák az antocianin nevezetű polifenol vegyületeket. Ezek a vegyületek okozzák a pirosribizli piros, a feketeribizli feketés-kékes színét. Az antocianinok hatékonyan veszik fel a harcot az oxidatív stresszel szemben, mely számos betegség kiváltó oka (Parkinson kór, Alzheimer kór, atrófiás laterális sclerosis (ALS), rákos megbetegedések, allergiás betegségek).

Az utóbbi időben vált világossá, hogy az antocianinokban gazdag ribizli ételek, italok, több fronton fejtik ki jótékony hatásukat, mely túlmutat a bogyós gyümölcsök jól ismert antioxidáns hatásán is. Ezek a folyamatok a következők:

    • ● Serkentik a glükóz anyagcserét, csökkentik a glükóz felszívódását.
    • ● Csökkentik az amyloid plakkok képződésének valószínűségét, valamint növelik ezek kialakulásával szemben a szervezet saját védekező készségét. (Az amyloid plakkok lerakódása egyértelműen megtalálható Alzheimer kórban szenvedő páciensek agyában.)
    • ● Gátolják az LDL koleszterin oxidációját és javítják a lipidprofilt.
    • ● Beindítják a rákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózis) számos rákos sejtvonalban.
    • ● Antivirális, antibakteriális és parazitaölő hatással bírnak.
    • ● Gátolják a DNS károsodását.
    • ● Megakadályozzák a gyulladásos génexpressziót és csökkentik a gyulladás mértékét.
    • ● Csökkentik az erek áteresztőképességét, sérülékenységét.
    • ● Fokozzák a nitrogén-oxid termelődését, mely fontos szerepet tölt be a sejtek közötti jelátvitelben.
    • ● Javítják az idegsejtek közötti jelátvitelt.
    • ● Gátolják azokat a folyamatokat, melyek a tumorsejtek kemoterápiával szembeni ellenállásához vezetnek.
    • ● Serkentik a karcinogén vegyületek és xenobiotikumok anyagcseréjét a szervezetben.

 

A ribizli fogyasztása tehát számtalan módon képes egészségünk megőrzését szolgálni, ezért is hívjuk superfoodnak, azaz szuperélelmiszernek. Az elnevezés az ételeknek azon kis csoportját illeti meg, melyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

 

🔴 A ribizlibor, mint GYÓGYBOR

A bor gyógyászati értékét az ókori orvostudomány rendkívül magasra tartotta. Az ókori orvosok nemcsak belsõ használatra, hanem külsõleg is alkalmazták: borban mosdatták az újszülöttet, borral mosták a sebeket, fekélyeket, a bor volt az ókor legjobb antiszeptikuma. A különböző gyógyborok alkalmazása, illetve a borral történő gyógyítás, a VINOTERÁPIA mára már majdnem a feledés homályába merült. Holott közel 300 évvel ezelőtt, amikor még sem a „gyógyszerész”, sem a „gyógyszertár” szó nem létezett, az 1729-es bécsi gyógyszerkönyvben (Bécsi Diszpenzatórium) a gyümölcsborok és szirupok, köztük a RIBIZLIBOR is, gyógyszerként szerepeltek. Sajnos a modern gyógyszerkönyvekből a gyümölcsborok – a málnabor kivételével – kikerültek, de szirup formájában vissza-visszatértek köztitermékként. 1986-ban például a Syrup Ribium (ribizli szirup) újra feltűnt, így gyógyhatású készítményekhez lehetett használni.

 

🔴 A ribizli, mint GYÓGYNÖVÉNY

Ahogy a modern gyógyszekutatás felhasználja a népi orvoslás adatait, úgy látnak napvilágot egyre rendszerezettebb, elfelejtett, mellőzött etnobotanikai forrásanyagok. Ha fellapozzuk Dr. Kóczián Géza (2014), Csedő (1980), Donáth (1978), Rácz-Laza-Coiciu, Rápóti-Romvári gyógynövényes etnobotanikai gyűjtéseit, fantasztikus képet kaphatunk arról, hogy elődeink hol, hányféleképpen és mire használták fel a ribizlit egészségügyi kihívások esetén. A Ribes nigrum L. vagyis a feketeribiszke volt a legkedveltebb. Leveléből vérnyomás csökkentő teát, terméséből pedig vérnyomás emelő feketeribizli bort használtak. Vastartalma miatt fogyasztották vérképzésre, szív-és érrendszer karbantartására. Légúti megbetegedéseknél, meghűlésre, légúttisztító hatása miatt. Gyomor-bélrendszeri problémáknál, hasmenés esetén pálinkaszeszbe tették. Gyermekeknek meghűléskor adták szörpként, szirupként. Teáját vese- és hólyagbántalmak esetén is latba vetették, vizelethajtó hatása miatt. Reumára és ízületi fájdalmakra is használták. Friss levele kiserkenő nedvének pedig darázscsípésekkor vették hasznát külsőleg, mert azonnal enyhíti a csípés okozta fájdalmat.

A jelenkori fitoterápia leveléből készült forrázatát, teaként, pakolásként alkalmazza

● belsőleg:

– vizelethajtásra,

– vérnyomáscsökkentésre,

– fogínyvérzésre,

– hajszáleres vérzésekre

– légzőszervi megbetegedésekre,

● külsőleg:

– ízületi bántalmakra,

– reumára,

Kutatási eredmények szerint stimulálja a kortizoltermelést, ezáltal jó stresszoldó, így alvást segítő teakeverékekben is felhasználható. A hajszálerek vérkeringését javítja, az érgyulladásokat csökkenti.  Termésének magas vitamintartalma miatt növeli szervezetünk védekezőképességét. Egyszóval, igazi kincs! 

 

** Források:

[1] Vuong T, Martineau LC, Ramassamy C, Matar C, Haddad PS. Fermented Canadian lowbush blueberry juice stimulates glucose uptake and AMP-activated protein kinase in insulin-sensitive cultured muscle cells and adipocytes. Can J Physiol Pharmacol. 2007 Sep;85(9):956-65.

[2] Wedick NM, Pan A, Cassidy A, et al. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95 (4):925-33.

[3] Seymour EM, Tanone, II, Urcuyo-Llanes DE, et al. Blueberry intake alters skeletal muscle and adipose tissue peroxisome proliferator-activated receptor activity and reduces insulin resistance in obese rats. J Med Food. 2011 Dec;14(12):1511-8.

[4] Stull AJ, Cash KC, Johnson WD, Champagne CM, Cefalu WT. Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. J Nutr. 2010 Oct;140(10):1764-8.

[5] DeFuria J, Bennett G, Strissel KJ, et al. Dietary blueberry attenuates whole-body insulin resistance in high fat-fed mice by reducing adipocyte death and its inflammatory sequelae. J Nutr. 2009 Aug;139(8):1510-6.

[6] Takikawa M, Inoue S, Horio F, Tsuda T. Dietary anthocyanin-rich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice. J Nutr. 2010 Mar;140(3):527-33.

[7] Wedick NM, Pan A, Cassidy A, et al. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95 (4):925-33.

[8] Vuong T, Benhaddou-Andaloussi A, Brault A, et al. Antiobesity and antidiabetic effects of biotransformed blueberry juice in KKA(y) mice. Int J Obes (Lond). 2009 Oct;33(10):1166-73.

[9] Abidov M, Ramazanov A, Jimenez Del Rio M, Chkhikvishvili I. Effect of Blueberin on fasting glucose, C-reactive protein and plasma aminotransferases, in female volunteerswith diabetes type 2: double-blind, placebo controlled clinical study. Georgian Med News. 2006 Dec; (141):66-72

[10] Takikawa M, Inoue S, Horio F, Tsuda T. Dietary anthocyanin-rich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice. J Nutr. 2010 Mar;140(3):527-33.

[11] Kalea AZ, Clark K, Schuschke DA, Kristo AS, Klimis-Zacas DJ. Dietary enrichment with wild blueberries (Vaccinium angustifolium) affects the vascular reactivity in the aorta of young spontaneously hypertensive rats. J Nutr Biochem. 2010 Jan;21(1):14-22.

[12] Kalea AZ, Clark K, Schuschke DA, Klimis-Zacas DJ. Vascular reactivity is affected by dietary consumption of wild blueberries in the Sprague- Dawley rat. J Med Food. 2009 Feb;12(1):21-8.

[13] Kristo AS, Kalea AZ, Schuschke DA, Klimis-Zacas DJ. A wild blueberry-enriched diet (Vaccinium angustifolium) improves vascular tone in the adult spontaneously hypertensive rat. J Agric Food Chem. 2010 Nov 24;58(22):11600-5.

[14] Kalea AZ, Lamari FN, Theocharis AD, et al. Wild blueberry (Vaccinium angustifolium) consumption affects the composition and structure of glycosaminoglycans in Sprague-Dawley rat aorta. J Nutr Biochem. 2006 Feb;17(2):109-16.

[15] Norton C, Kalea AZ, Harris PD, Klimis-Zacas DJ. Wild blueberry-rich diets affect the contractile machinery of the vascular smooth muscle in the Sprague-Dawley rat. J Med Food. 2005;8(1):8-13.

[16] Ahmet I, Spangler E, Shukitt-Hale B, et al. Blueberry-enriched diet protects rat heart from ischemic damage. PLoS One. 2009 Jun 19;4(6).

[17] Wiseman W, Egan JM, Slemmer JE, et al. Feeding blueberry diets inhibits angiotensin II-converting enzyme (ACE) activity in spontaneously hypertensive stroke-prone rats. Can J Physiol Pharmacol. 2011 Jan;89(1):67-71.

[18] Kalt W, Foote K, Fillmore SA, Lyon M, Van Lunen TA, McRae KB. Effect of blueberry feeding on plasma lipids in pigs. Br J Nutr. 2008 Jul;100(1):70-8.

[19] Kim H, Bartley GE, Rimando AM, Yokoyama W. Hepatic gene expression related to lower plasma cholesterol in hamsters fed high-fat diets supplemented with blueberry peels and peel extract. J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3984-91.

[21] Matsunaga N, Imai S, Inokuchi Y, et al. Bilberry and its main constituents have neuroprotective effects against retinal neuronal damage in vitro and in vivo. Mol Nutr Food Res. 2009 Jul;53(7):869-77.

[22] Tirupula KC, Balem F, Yanamala N, Klein-Seetharaman J. pH-dependent interaction of rhodopsin with cyanidin-3-glucoside. 2. Functional aspects. Photochem Photobiol. 2009 Mar-Apr;85(2):463-70.

[23] Yanamala N, Tirupula KC, Balem F, Klein-Seetharaman J. pH-dependent interaction of rhodopsin with cyanidin-3-glucoside. 1. Structural aspects. Photochem Photobiol. 2009 Mar-Apr;85(2):454-62.

[24] Fursova AZ, Gesarevich OG, et al. [Dietary supplementation with bilberry extract prevents macular degeneration and cataracts in senesce-accelerated OXYS rats]. Adv Gerontol. 2005;16:76–9.

[25] Steigerwalt, R.D., Belcaro, G., Morazzoni, P., Bombardelli, E., Burki, C., Schonlau, F. Mirtogenol potentiates latanoprost in lowering intraocular pressure and improves ocular blood flow in asymptomatic subjects. Clin Ophthalmol 14 (2010):471-6.

[26] Shukitt-Hale B, Carey AN, Jenkins D, Rabin BM, Joseph JA. Beneficial effects of fruit extracts on neuronal function and behavior in a rodent model of accelerated aging. Neurobiol Aging. 2007 Aug;28(8):1187-94.

[27] Devore EE, Kang JH, Breteler MM, Grodstein F. Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Ann Neurol. 2012 Jul;72 (1):135-43.

[28] Szerzők nincsenek felsorolva. Eating more berries may reduce cognitive decline in the elderly: flavonoid-rich blueberries and strawberries offer most benefit. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2012 Aug;27(5):358.

[29] Zhu Y, Bickford PC, Sanberg P, Giunta B, Tan J. Blueberry opposes beta-amyloid peptide-induced microglial activation via inhibition of p44/42 mitogen-activation protein kinase. Rejuvenation Res. 2008 Oct;11(5):891-901. doi: 10.1089/rej.2008.0757.

[30] Zikri NN, Riedl KM, Wang LS, Lechner J, Schwartz SJ, Stoner GD. Black raspberry components inhibit proliferation, induce apoptosis, and modulate gene expression in rat esophageal epithelial cells. Nutr Cancer. 2009 Nov;61(6):816-26.

[31] Shin DY, Lee WS, Lu JN, et al. Induction of apoptosis in human colon cancer HCT-116 cells by anthocyanins through suppression of Akt and activation of p38-MAPK. Int J Oncol. 2009 Dec;35(6):1499-504.

[32] Shin DY, Ryu CH, Lee WS, et al. Induction of apoptosis and inhibition of invasion in human hepatoma cells by anthocyanins from meoru. Ann N Y Acad Sci. 2009 Aug;1171:137-48.

[33] Li L, Adams LS, Chen S, Killian C, Ahmed A, Seeram NP. Eugenia jambolana Lam. berry extract inhibits growth and induces apoptosis of human breast cancer but not non-tumorigenic breast cells. J Agric Food Chem. 2009 Feb 11;57(3):826-31.

[34] Acquaviva R, Russo A, Galvano F, et al. Cyanidin and cyanidin 3-O-beta-D-glucoside as DNA cleavage protectors and antioxidants. Cell Biol Toxicol. 2003;19:243-52.

[35] Seeram NP. Berry fruits for cancer prevention: current status and future prospects. J. Agric. Food Chem. 2008;56(3):630-5

[36] Nguyen V, Tang J, Oroudjev E, et al. Cytotoxic effects of bilberry extract on MCF7-GFP-tubulin breast cancer cells. J Med Food. 2010 Feb 4.

[37] Thomasset S, Berry DP, Cai H, et al. Pilot study of oral anthocyanins for colorectal cancer chemoprevention. Cancer Prev Res (Phila). 2009 Jul;2 (7):625-33.

[38] Zhao C, Giusti MM, Malik M, Moyer MP, Magnuson BA. Effects of commercial anthocyanin-rich extracts on colonic cancer and nontumorigenic colonic cell growth. J Agric Food Chem. 2004 Oct 6;52(20):6122-8.

[39] Misikangas M, Pajari AM, Paivarinta E, et al. Three Nordic berries inhibit intestinal tumorigenesis in multiple intestinal neoplasia/+ mice by modulating beta-catenin signaling in the tumor and transcription in the mucosa. J Nutr. 2007 Oct;137(10):2285-90.

[40] Seeram NP, Adams LS, Zhang Y, et al. Blackberry, black raspberry, blueberry, cranberry, red raspberry, and strawberry extracts inhibit growth and stimulate apoptosis of human cancer cells in vitro. J Agric Food Chem. 2006 Dec 13;54(25):9329-39.

[41] Jepson RG, Craig JC. A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):738-45.

[42] Takahashi S, Hamasuna R, Yasuda M, et al. A randomized clinical trial to evaluate the preventive effect of cranberry juice (UR65) for patients with recurrent urinary tract infection. J Infect Chemother. Epub 2012 Sep 8.

[43] Gupta K, Chou MY, Howell A, Wobbe C, Grady R, Stapleton AE. Cranberry products inhibit adherence of p-fimbriated Escherichia coli to primary cultured bladder and vaginal epithelial cells. J Urol. 2007 Jun;177(6):2357-60.

[44] Liu Y, Gallardo-Moreno AM, Pinzon-Arango PA, Reynolds Y, Rodriguez G, Camesano TA. Cranberry changes the physicochemical surface properties of E. coli and adhesion with uroepithelial cells. Colloids Surf B Biointerfaces. 2008 Aug 1;65(1):35-42.

[45] Zhang L, Ma J, Pan K, Go VL, Chen J, You WC. Efficacy of cranberry juice on Helicobacter pylori infection: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. Helicobacter. 2005 Apr;10(2):139-45.

[46] Burger O, Weiss E, Sharon N, Tabak M, Neeman I, Ofek I. Inhibition of Helicobacter pylori adhesion to human gastric mucus by a high-molecular-weight constituent of cranberry juice. Crit Rev Food Sci Nutr. 2002;42(3 Suppl):279-84.

[47.]  Life Extension Magazine: Michael Downey – Uncovering the Broad-Spectrum Protection of Anthocyanins

[48.]  Life Extension Magazine: Kirk Stokel – Broad-Spectrum Disease Defense with Novel Berry Extract

[49.] https://www.yiya.hu/cikk-07-antocianin.php

[50.] https://www.yiya.hu/fekete-afonya-kapszula-tabletta.php

[51.] Osztróvszkyné E., Németh, Á.: A bor az ember életében (Mûvelõdés- és gazdaságtörténeti vázlat). A Magyar Szõlõsgazdák Egyesületének Kiadása, „Pátria” Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság, Budapest, 1932.
[52.] Plinius, C., S.: Historia Naturalis, XIV. 18. Omnia ad medicinae usum pertinentia.

[53.]

 

** Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban: termékeink nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások szakirodalmi forrásokból vett hivatkozásokkal alátámasztottak. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel, azaz a ribizlivel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

 

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter